Maandag 05 juli 2021

Kan ventilatie een oplossing zijn voor vochtproblemen in jouw huis?

Vochtproblemen en ventilatie, we krijgen er veel vragen over. "Kunnen we met ventilatie dit vochtprobleem bestrijden?" Dat hangt er van af. Eerst en vooral moeten we de aard van het probleem kennen. Vochtproblemen kunnen op verschillende manieren ontstaan. De meest bekende oorzaken zijn:  

  • Condensatie: vochtige lucht kan nergens heen en trekt dan in de muren. Denk aan de lucht die vrijkomt na het douchen of koken.
  • Opstijgend vocht: komt vaak voor net boven de plinten in huis. Je herkent het aan de vochtplekken onderaan de muur.
  • Doorslaand vocht: regenwater infiltreert in de muur, en de binnenmuren worden nat. Dit is de meest voorkomende oorzaak van vochtproblemen.
  • Lekkage: waterleidingen, afvoerleidingen of cvleidingen. Heel vervelend om op te lossen.

Conclusie: in het geval van condensatie kan ventilatie een oplossing zijn. De andere drie problemen vragen een andere aanpak. 

Condensatie ten gevolge van isolatiewerken of renovatiewerken

De isolatie van huizen is tegenwoordig fantastisch. Vroeger waren er wel wat kieren en spleten in de muren, die dan zorgden voor een constante luchtverversing. De binnenlucht blijft (mits slechte of geen ventilatie) dus gevangen in de woning.

Een teveel aan waterdamp zorgt voor condensatie en schimmels. Te veel CO2 en chemische stoffen zorgen dan weer voor ziektekiemen, hoofdpijn, concentratieproblemen en vermoeidheid. Hier vind je meer informatie over het belang van ventileren

Een raam openen om te ventileren is niét goed genoeg

Een raam openen is een begin. Maar: het is een vorm van ongecontroleerde ventilatie. Dit werkt enkel tijdelijk en plaatselijk om de binnenluchtkwaliteit te verhogen. Je raam openen is trouwens een maatregel die je enkel in de warme maanden kan toepassen. 

Bij gecontroleerde ventilatie gaan we verse/gezonde lucht toevoeren in droge ruimtes, de woonkamer en slaapkamers. De vervuilde lucht gaan we afvoeren in de keuken en badkamer. Hierdoor krijg je een optimale luchtverversing.

Hulp nodig met vochtproblemen door condensatie?

Indien je last hebt van doorslaand vocht, opstijgend vocht of lekkage ga je een expert moeten raadplegen. Meer informatie over deze vochtproblemen vind je op vochtproblemen.vlaanderen.

Enkel in geval van condensatie kunnen wij je helpen met ventileren. Neem contact met ons op en een Juvah expert bekijkt met jou je situatie. Vermeld zeker:

  • Een omschrijving van het probleem
  • Foto’s die het probleem verduidelijken
  • Bouwplan + leeftijd van de woning
  • Een overzicht van eventuele renovatiewerken

Overtuigd van een ventilatiesysteem? Bekijk hier onze verschillende ventilatiesystemen.

Nieuw: bereken zélf je offerte

Bereken zelf je offerte