Donderdag 10 augustus 2023

Warmtewisselaar om energie te besparen

Hoe zorgen we ervoor dat de temperatuur in je woning niet verandert door de koude of warme lucht die van buiten naar binnen wordt geblazen?

Een goede ventilatie is heel belangrijk voor het binnenklimaat van je woning en je gezondheid. De aanvoer van verse lucht gebeurt met buitenlucht. Gelukkig kunnen we ervoor zorgen dat de temperatuur binnen niet verstoord wordt door de buitentemperatuur, wat ook je energiefactuur ten goede zal komen.

In de winter zal de aangevoerde lucht eerst opgewarmd worden door de warmtewisselaar in de ventilatie unit, zodat er geen koude lucht binnen geblazen wordt. In de zomer zal de frissere binnenlucht de warme buitenlucht koelen vooraleer deze binnen geblazen wordt.

Warmte terugwin

Een D-systeem is een ventilatiesysteem met warmte terugwin (WTW). Dankzij WTW gaat er weinig warmte (of frisse lucht in de zomer) van je binnenklimaat verloren. De afgevoerde binnenlucht zorgt er via kruisstromen in de warmtewisselaar voor dat de buitenlucht verwarmd/gekoeld wordt naar de binnentemperatuur, vooraleer die binnen geblazen wordt.
De luchtstromen in de warmtewisselaar komen niet met elkaar in aanraking, maar stromen naast elkaar en geven zo hun energie af.

Ontdek hoe het werkt in onze video

Nieuw: bereken zélf je offerte

Bereken zelf je offerte