Dinsdag 30 mei 2023

Woning renovatie met focus op gezond binnenklimaat

Een rijhuis in de gezellige drukte van Antwerpen-Berchem, het oog van een ontwerpster opgeleid als architecte en een open blik om onbevreesd ingrijpende werken uit te voeren. Daarmee transformeerde Anouk Taeymans de nieuwe woning van haar gezin tot een aantrekkelijke, comfortabele en gezonde thuis. “We slaagden erin een sterke architectuur te matchen met veel daglicht en een aangenaam binnenklimaat.”, blikt Anouk tevreden terug op een geslaagde totaalverbouwing.

Het verschil met het oud herenhuis waar Anouk met haar man en zoontje woonde voor ze dit rijhuis verbouwden, kan haast niet groter zijn. “Daar waaide het via spleten en kieren gewoon door onze woning. En net daarom wou ik dit keer niet besparen op isolatie en luchtdichtheid. Alleen: leven in een luchtdichte, gesloten doos, dat is gewoon niet prettig, laat staan gezond. En dus ben ik er nu meer dan ooit van overtuigd dat isoleren niet zonder ventileren kan. Meer nog: hier versterken ze elkaar, terwijl ik een paar jaar geleden zelf nog sceptisch was over die combinatie.”

Hoewel bij de meeste renovaties een C+-systeem de logische keuze is, bleek het D+-ventilatiesysteem geschikter voor Anouk. In de massieve eiken ramen moesten geen rooster ingebouwd worden, dat was voor haar esthetisch mooi meegenomen. De ventilatieroosters voor afvoer van vervuilde binnenlucht en toevoer van verse buitenlucht in de verschillende ruimtes zijn maximaal geïntegreerd en mee geschilderd in de kleur van muur of plafond. Ook het lage energieverbruik door de warmterecuperatie en de akoestische prestaties waren voor een woning in het centrum van Antwerpen-Berchem overtuigende argumenten.

“Het allerbelangrijkste is dat ons zoontje in een gezonde omgeving opgroeit. De luchtkwaliteit in het hart van de stad is helaas niet de meest gezonde. Ons D+-systeem filtert die buitenlucht en zo zijn we op zijn minst zeker dat hij in huis gezond woont. Toen we na 3 maanden de filters moesten reinigen en zagen wat er allemaal in zat, waren we des te blijer met deze beslissing, die voor ons een meer dan logische is voor een gerenoveerde woning midden in de stad.”

Nieuw: bereken zélf je offerte

Bereken zelf je offerte