Donderdag 08 juni 2023

Feit of fabel? "De warmte van buiten komt naar binnen met het ventilatiesysteem."

"Komt de warmte van buiten mee naar binnen met het ventilatiesysteem?"
"Wordt het warmer binnen in de zomer als je het ventilatiesysteem laat op staan?"

Veelgestelde vragen als het buiten lekker warm weer is (of een hittegolf op komst is 😉).
Gelukkig is het een fabeltje dat je huis binnenin opwarmt door je ventilatiesysteem.

D-systeem

Bij een D-systeem gebeurt de aanvoer van verse lucht en afvoer van vervuilde lucht allebei mechanisch. De luchtstromen lopen langs elkaar door de warmtewisselaar in het toestel. Dit wil zeggen dat de warme buitenlucht afgekoeld zal worden door de frisse binnenlucht vooraleer deze in de woning geblazen wordt. 
Zo zorgt dit systeem er in de winter trouwens ook voor dat er geen koude lucht in huis geblazen wordt. 

C-systeem

Bij een C-systeem gebeurt de aanvoer van verse lucht via raamroosters. Hier komt de buitenlucht dus wel rechtstreeks naar binnen. De afvoer van vervuilde lucht gebeurt wel mechanisch. 
Omdat de lucht stelselmatig en in matige hoeveelheden aangevoerd wordt, zal de binnentemperatuur maar stelselmatig een beetje mee opwarmen en gaat het geen grote invloed hebben op je binnentemperatuur. De impact van bijvoorbeeld de zon op je ramen is veel groter en zorgt voor veel snellere opwarming binnenin je huis. 

5 tips om je huis koel te houden bij warm weer

  1. Zonwering aan de buitenkant werkt het meest efficiënt. Doe overdag de zonwering omlaag en sluit gordijnen. Je houdt zo letterlijk de warmte buiten. 
  2. Hou de ramen en deuren dicht overdag en laat je ventilatiesysteem aan staan. Dit zorgt voor een gezond binnenklimaat.
  3. Zet 's avonds en/of 's morgens vroeg, als de temperatuur koeler is, alle ramen tegen elkaar open. Zo kan de koele buitenlucht je opgewarmde huis terug afkoelen.
  4. Een goed geïsoleerd huis (dak, buitenmuren en isolatieglas) zal de warmte veel beter buiten houden in de zomer.
  5. De ventilator to the rescue! Toch te warm binnen? Gebruik een ventilator. Qua energieverbruik is dit veel interessanter dan een (mobiele) airco en het zorgt ook voor veel koelte.

Nieuw: bereken zélf je offerte

Bereken zelf je offerte