Werking, voordelen en nadelen van ventilatie D

Ventilatiesysteem D

Bij een D-systeem wordt de lucht mechanisch binnen en buiten geblazen. De lucht wordt zo telkens door filters geblazen en vraagt daarom meer onderhoud. Deze filters moeten om de 9 maanden vervangen worden dus bestel tijdig jouw filters.

Omdat alle buizen van een D-systeem vertrekken vanuit één centrale, kan je de ventilatoren in verschillende ruimtes niet apart aan- of afschakelen. Een D-systeem maakt daarnaast gebruik van warmterecuperatie. Dit wil zeggen dat de warmte van de afgezogen binnenlucht wordt afgegeven aan de aangezogen buitenlucht. De koude lucht van buiten wordt zo verwarmd en hier gaat geen extra energie aan verloren.

De werking van een warmtewisselaar

Onze ventilatie-units (systeem D) hebben een warmtewisselaar, ofwel WTW. In de koudere maanden wil je natuurlijk de warmte in huis houden. Je ventilatiesysteem zal echter de warme binnenlucht naar buiten brengen en verse, maar koude, buitenlucht aantrekken. Een warmtewisselaar gaat deze koude buitenlucht verwarmen alvorens deze binnen te brengen, zodat je verwarmingskosten niet hoger oplopen. Deze warmtewisselaars zijn zeer efficiënt, en hebben een rendement van 85%.

Stel dat het binnen 20°C is, en buiten 0°C. Dan gaat de warmtewisselaar de verse lucht verwarmen tot 17°C. Hoe efficiënter je warmtewisselaar, hoe beter je gebouw scoort qua energiezuinigheid. In de zomer werkt deze warmtewisselaar met hetzelfde principe, maar dan in de omgekeerde richting.

Toepassingen van ventilatiesysteem D

Dit ventilatiesysteem is ideaal voor woningen en appartementen.

Voordelen van ventilatiesysteem D

Altijd een gezond binnenklimaat: De natuurlijke toevoer van verse lucht zorgt voor de beste binnenluchtkwaliteit.

Slimme warmtewisselaar: In de koudere maanden zal de koude buitenlucht verwarmd worden. Er is dus geen energieverlies in koelere maanden.

Gefilterde lucht: Bij een ventilatiesysteem D wordt de lucht gefilterd. Pollen, stof en vervuiling worden dus buitengehouden.

Makkelijk in onderhoud: de filters in je D-systeem kunnen heel makkelijk gereinigd en vervangen worden. 

Ga ook voor een gezonde binnenlucht!

Laat je jouw ventilatiesysteem plaatsen door Juvah of steek je zelf de handen uit de mouwen met ons zelfbouwpakket? Wij zorgen in beide gevallen voor een perfecte plaatsing én betrouwbaar advies.

Onderhoud van ventilatiesysteem D

Wanneer je zorgt voor een grondig en regelmatig onderhoud van je ventilatiesysteem, gaat het langer mee. Een ventilatiesysteem D werkt met filters, deze moeten tijdig vervangen worden. Het rendement van je systeem D blijft zo optimaal waardoor de luchtkwaliteit ook prima blijft.

Nieuw: bereken zélf je offerte

Bereken zelf je offerte