Zaterdag 15 augustus 2020

Mag ik mijn ventilatie laten opstaan bij warm weer?

Hittegolven, we zien het steeds meer. Vorig jaar werden de hoogste Belgische temperaturen ooit gemeten en ook de voorbije dagen haalden we weer enkele tropische temperaturen. Wij kregen massaal de vraag: ‘Moet ik mijn ventilatie niet afzetten nu het zo warm is?’. Dat is een goede vraag, met een uitgebreid antwoord.  

De invloed van een ventilatiesysteem met warmtewisselaar op je binnentemperatuur  

Onze ventilatie-units (systeem D) hebben een warmtewisselaar, ofwel WTW. In de koudere maanden wil je natuurlijk de warmte in huis houden. Je ventilatiesysteem zal echter de warme binnenlucht naar buiten brengen en verse, maar koude, buitenlucht aantrekken. 

Een warmtewisselaar gaat deze koude buitenlucht verwarmen alvorens deze binnen te brengen, zodat je verwarmingskosten niet hoger oplopen. Deze warmtewisselaars zijn zeer efficiënt, en hebben een rendement van 85%. 

Stel dat het binnen 20°C is, en buiten 0°C. Dan gaat de warmtewisselaar de verse lucht verwarmen tot 17°C. Hoe efficiënter je warmtewisselaar, hoe beter je gebouw scoort qua energiezuinigheid. In de zomer werkt deze warmtewisselaar met hetzelfde principe, maar dan in de omgekeerde richting. 

Ventilatiesystemen met een zomer-bypass helpen je huis een beetje te verkoelen  

De meeste van onze standaard units hebben een zomer-bypass. Dit onderdeel is specifiek ontworpen voor warme periodes, zoals nu. Het kijkt naar de ingestelde comforttemperatuur, de binnentemperatuur en de buitentemperatuur. De zomer-bypass wordt ingeschakeld wanneer: 

  • het binnen warmer is dan de ingestelde comforttemperatuur; 
  • het buiten ('s nachts) kouder is dan binnen. 

De zomer-bypass zorgt er dan voor dat de koelere buitenlucht rechtstreeks de woning binnenkomt, en niet via de warmtewisselaar. Stel dat het binnen 26°C is, en buiten 20°C. Dan gaat de zomer-bypass ervoor zorgen dat de buitenlucht niet passeert via de warmtewisselaar, maar rechtstreeks de ruimtes wordt binnen geblazen. Deze zomer-bypass zal pas beginnen werken wanneer het buiten koeler is dan binnen: van 's avonds tot de volgende ochtend. 

Bij de bypass is er een ondergrens. Deze kan tussen 0% en 100% worden open gezet. Ook al is het buiten kouder dan de ondergrens (vb 16°C), gaat de bypass 50% van de buitenlucht (10°) en 50% recuperatie van de binnenlucht (25°) nemen. Zo heb je zo lang mogelijk gratis koele lucht. 

Ventilatie heeft géén grote invloed op je binnentemperatuur 

Belangrijke opmerking bij zowel de warmtewisselaar als de zomer by-pass: de debieten hebben een te klein volume om een significant verschil te maken in de binnentemperatuur. Daar zijn ventilatiesystemen ook niet voor ontworpen. 

Het beton, de stenen, ... de massa van je woning neemt de warmte van buiten op. Grote ramen laten ook veel zonlicht door. De snelheid waarmee een woning opwarmt, maakt een veel groter verschil dan je ventilatiesysteem. Het is dus een beter idee om ervoor te zorgen dat je zo weinig mogelijk zonlicht binnen krijgt. Buitenzonweringen, screens, rolluiken en doeken helpen je hierbij. 

Een ventilatiesysteem is ontworpen om een gezond binnenklimaat te kunnen behouden. Zet je ventilatie dus niét af tijdens warme periodes, want verse binnenlucht is belangrijk. Zeker als je je huis hermetisch afsluit om de warmte buiten te houden, moet je blijven ventileren.  

Is het een goed idee om je ventilatie aan te sluiten op je airco? 

Een ventilatie-systeem met zomer-bypass heeft niet hetzelfde effect als een koelunit (of airco). Dit heeft twee redenen: 

  1. De debieten van een ventilatiesysteem zijn veel kleiner dan die van een airco. Op de laagste stand gaat je ventilatie de ruimtes om de 2 uur helemaal verversen. Een airco doet dit 4 tot 5 keer per uur. 
  2. Een ventilatiesysteem is ontworpen om lucht te verversen. Een airco is specifiek ontworpen om ruimtes te verkoelen. 

Ventilatiesystemen kunnen gekoppeld worden aan een airco, maar dit raden wij af. De debieten zijn te laag om een duidelijke invloed te hebben op de binnentemperatuur. De airco gaat dankzij deze lage debieten niet genoeg kunnen verkoelen in warme periodes. Er is één voordeel aan deze koppeling: hiermee kan je de vochtigheid van de binnenlucht verminderen, wat leidt tot een aangenaam gevoel. 

Maar, zoals we eerder vermeldden, het zijn twee verschillende systemen met twee verschillende doeleinden. Ventilatie werkt steeds met buitenlucht. Het vraagt dus meer energie om de buitenlucht op de juiste temperatuur te krijgen. Airco circuleert de binnenlucht. Eens op temperatuur moet deze dus niet veel meer bijgekoeld worden. 

Wij adviseren om de twee gescheiden te houden, zodat ze elk optimaal kunnen werken. Wil jij toch je ventilatiesysteem kopppelen aan je airco of wil jij hier graag nog wat meer informatie over? Wij informeren je graag over de mogelijkheden. 

Conclusie

  1. Houd de zon buiten! 
  2. Blijf ventileren voor een gezond en aangenaam binnenklimaat. 

Ventilatie, warmte en het corona virus

’t is niet alleen puffen en zweten wegens de hitte. We zijn allemaal nog steeds in de ban van corona. We schreven eerder een blogpost over hoe je moet ventileren om de verspreiding van corona tegen te gaan

COVID19 verspreidt zich door de lucht als een aerosol. Vele kleine druppeltjes zweven in de lucht en blijven minstens 3 uur levensvatbaar. Hoe meer je de binnenlucht ventileert, hoe gezonder de lucht is. Nogmaals een reminder om zeker te blijven ventileren! 

Pas trouwens op met ventilators! Door de sterke luchtstroom die ze veroorzaken, kunnen ventilators deeltjes in de lucht veel verder verspreiden dan normaal. Dus ook de aerosol deeltjes van het coronavirus. Gebruik dus enkel ventilatoren binnen je eigen huis, en richt die niet rechtstreeks op een persoon.

Voor meer informatie verwijzen we je graag door de site van de Vlaamse Overheid, waar je een antwoord krijgt op al je vragen ivm de hittegolf. Heb jij nog andere vragen over je ventilatiesysteem? Wij helpen je graag verder!

Nieuw: bereken zélf je offerte

Bereken zelf je offerte