Maandag 12 september 2022

Mag ik mijn ventilatie laten opstaan bij warm weer? ☀️

Ook dit jaar hebben we weer een prachtige zomer. We kunnen volop genieten van het mooie weer. Maar soms wordt het wel heel warm, en liefst houden we die warmte buiten.

Wij kregen massaal de vraag: ‘Moet ik mijn ventilatie niet afzetten nu het zo warm is?’. Dat is een goede vraag, met een uitgebreid antwoord dat afhankelijk is van het soort ventilatiesysteem.

Heeft een ventilatiesysteem met warmtewisselaar invloed op de binnentemperatuur?

Onze ventilatie-units (systeem D) hebben een warmtewisselaar, ofwel WTW. In de koudere maanden wil je natuurlijk de warmte in huis houden. Dit ventilatiesysteem zal echter de warme binnenlucht naar buiten brengen en verse, maar koude, buitenlucht aantrekken.

Een warmtewisselaar gaat deze koude buitenlucht verwarmen alvorens deze binnen te brengen, zodat je verwarmingskosten niet hoger oplopen. Deze warmtewisselaars zijn zeer efficiënt, en hebben een rendement van 85%.

Stel dat het binnen 20°C is, en buiten 0°C. Dan gaat de warmtewisselaar de verse lucht verwarmen tot 17°C. Hoe efficiënter je warmtewisselaar, hoe beter je gebouw scoort qua energiezuinigheid. In de zomer werkt deze warmtewisselaar met hetzelfde principe, maar dan in de omgekeerde richting.

Hoe zit het met een ventilatiesysteem met zomer-bypass?

Dit systeem helpt je in de zomer om je huis een beetje te verkoelen. De meeste van onze standaard units hebben een zomer-bypass.

Dit onderdeel is specifiek ontworpen voor warme periodes, zoals nu. Het kijkt naar de ingestelde comforttemperatuur, de binnentemperatuur en de buitentemperatuur.

De zomer-bypass wordt ingeschakeld wanneer:

  • het binnen warmer is dan de ingestelde comforttemperatuur;
  • het buiten ('s nachts) kouder is dan binnen.

De zomer-bypass zorgt er dan voor dat de koelere buitenlucht rechtstreeks de woning binnenkomt, en niet via de warmtewisselaar. Stel dat het binnen 26°C is, en buiten 20°C. Dan gaat de zomer-bypass ervoor zorgen dat de buitenlucht niet passeert via de warmtewisselaar, maar rechtstreeks de ruimtes wordt binnen geblazen. Deze zomer-bypass zal pas beginnen werken wanneer het buiten koeler is dan binnen: van 's avonds tot de volgende ochtend. Bij de bypass is er een ondergrens. Deze kan tussen 0% en 100% worden open gezet. Ook al is het buiten kouder dan de ondergrens (vb 16°C), gaat de bypass 50% van de buitenlucht (10°) en 50% recuperatie van de binnenlucht (25°) nemen. Zo heb je zo lang mogelijk gratis koele lucht.

Ventilatie heeft géén grote invloed op je binnentemperatuur

Belangrijke opmerking bij zowel de warmtewisselaar als de zomer by-pass: de debieten hebben een te klein volume om een significant verschil te maken in de binnentemperatuur. Daar zijn ventilatiesystemen ook niet voor ontworpen.

Het beton, de stenen, ... de massa van je woning neemt de warmte van buiten op. Grote ramen laten ook veel zonlicht door. De snelheid waarmee een woning opwarmt, maakt een veel groter verschil dan je ventilatiesysteem. Het is dus een beter idee om ervoor te zorgen dat je zo weinig mogelijk zonlicht binnen krijgt. Buitenzonweringen, screens, rolluiken en doeken helpen je hierbij.

❗️Een ventilatiesysteem is ontworpen om een gezond binnenklimaat te kunnen behouden. Zet je ventilatie dus niét af tijdens warme periodes, want verse binnenlucht is belangrijk. Zeker als je je huis hermetisch afsluit om de warmte buiten te houden, moet je blijven ventileren.

Conclusie

Het beste wat je kan doen is om de zon buiten te houden. Dit zorgt ervoor dat je woning minder opwarmt. Maar blijf goed ventileren voor een gezond en aangenaam binnenklimaat.

Heb jij nog vragen over je ventilatiesysteem? Wij helpen je graag verder!

Nieuw: bereken zélf je offerte

Bereken zelf je offerte