Vrijdag 18 juni 2021

Climate Switch van Zehnder: een verkoelende ventilatie in de warme zomer

It’s getting hot in here, en dan volgt vaak de volgende vraag: ‘mag ik mijn ventilatie laten opstaan bij warm weer?”. Goeie vraag, die we in een vorige blog uitgebreid beantwoord hebben!

Nu heeft Zehnder de Climate Switch ontworpen. De Climate Switch wint koelte terug in de zomer en warmte in de winter. En dit wordt allemaal automatisch geregeld.

Wat is Climate Switch?

Zehnder noemt Climate Switch zelf ‘een duurzame manier om een comfortabel en gezond binnenklimaat te creëren.” En dat kunnen wij zelf niet beter omschrijven! Er zijn drie belangrijke pijlers aan deze Climate Switch.

1. Een comfortabel binnenklimaat, ook in de zomer en de winter.  

Het luchtverversingssysteem voert verse lucht van buiten aan. Deze lucht wordt gefilterd en op de juiste temperatuur gebracht. Zo is het koeler in de zomer en warmer in de winter.

2. Zuivere lucht in het hele huis

Ventilatie zorgt natuurlijk voor een gezond binnenklimaat. Ongezonde deeltjes worden uit de lucht gefilterd en de luchtvochtigheid wordt in balans gebracht.

3. Verlaagde energiekosten

Bij het ventileren wordt de temperatuur van de zuivere lucht geregeld door te temperatuur van de retourlucht te gebruiken. Zo krijg je niet alleen een comfortabel binnenklimaat, maar kan je ook kosten besparen. Je hoeft minder (of geen) gebruik te maken van airco of verwarming.

Koude en warmte terugwinnen met de enthalpiewisselaar in je ventilatie systeem

De bypass in je ventilatiesysteem bevat een regeling die detecteert of het winter of zomer is. Afhankelijk van het seizoen gaat je systeem dus warmteterugwinning of koudeterugwinning gebruiken om de temperatuur van de verse lucht te reguleren. Bovendien zorgt deze bypass voor bescherming tegen een te hoge of te lage luchtvochtigheid. De enthalpiewisselaar wint dus niet enkel koelte en warmte terug, maar ook vocht. Dat werkt op deze manier:

De enthalpiewisselaar biedt ook deze voordelen:

  • Een hoger ventilatiecomfort dankzij die terugwinning van warmte, koelte en vocht. Geur, gassen en andere verontreinigingen worden overgedragen aan de toevoerluchstroom. 
  • Een perfecte vochtbalans zorgt voor een aangenaam klimaat. Niet te droog in de zomer, niet te vochtig in de winter. 
  • In combinatie met de Zehnder ComfoAir Q zorgt de enthalpiewisselaar voor 25% meer energiebesparing
  • Je kan de enthalpiewisselaar zeer makkelijk reinigen met water. Dit garandeert op zijn beurt dan weer een optimale werking

ComfoFond-L Q: aardwarmtewisseling in combinatie met ventilatie  

Je kan de ventilatie-unit ComfoAir Q combineren met de aardwarmtewisselaar 'ComfoFond-L Q' van Zehnder. Deze gebruikt hernieuwbare energie uit de grond aan de hand van een leidingsysteem. De temperatuur die de aardwarmte afgeeft, werkt nog als een extra bovenop de temperatuurwisseling in het ventilatiesysteem. Zo bespaar je nog meer op je energierekening. Eens dit ondergronds leidingsysteem is aangelegd, is dit ook eenvoudig te installeren in combinatie met je ComfoAir Q. 

ComfoCool Q: een geïntegreerd compressiekoelsysteem voor actieve koeling 

Extra verkoeling nodig? Wanneer koelte van retourlucht niet voldoende is (bijvoorbeeld op hele warme dagen) is de Zehnder ComfoCool Q de oplossing. Je kan natuurlijk ook je airco opzetten, maar die helpt niet met de ventilatie. Je circuleert de lucht in je woning zonder deze te verversen. ComfoCool Q werkt in combinatie met je ventilatiesysteem. Het compressiekoelsysteem zorgt voor zuivere en koele lucht in het hele huis. 

Heb jij na het lezen van dit artikel nog een vraag over ventileren of een bepaalde ventilatie-unit? Een Juvah expert helpt je graag verder!

Nieuw: bereken zélf je offerte

Bereken zelf je offerte